Fedtprocent
TRÆNING

Din guide til fedtprocent

De fleste af os, har et eller andet forhold til vores fedtprocent. Nogle er velsignet med en flot form året rundt – men de mere dødelige af os skal arbejde lidt mere for det. Under alle omstændigheder, så betyder dit fedtprocent eller andet for dig; for vi er trods alt interesseret i æstetik også. Men din fedtprocent er ikke kun noget, der har betydning for din fremtoning på stranden – den har også indflydelse på din sundhed, velvære og evne til at øge din muskelmasse. I denne artikel kigger vi lidt nærmere på fedtprocenter, og kommer med nogle guidelines til, hvor høj (eller lav) din fedtprocent bør være.


Måling af fedtprocent

Et af de første spørgsmål der trænger sig på, er naturligvis: ”hvordan kan jeg måle min fedtprocent?”. Og det ganske naturligt, for det er interessant for rigtigt mange at vide.

  • Svaret er, at du kan få den målt på flere forskellige måder – og nogle er væsentligt dårligere end andre. For nemheds skyld kan du i den følgende liste se hvilke metoder der findes, rangeret fra dårligst til bedst.Badevægt med fedtmåler
  • Fedt-tangsmåling
  • DEXA-scanning
  • Hydrostatisk vejning

De to sidste er meget nøjagtige – men også tæt på umulige at komme i nærheden af, hvis man blot er almindelig motionist, der går op i spejlbilledet. Det efterlader de to første muligheder; måling med impedansvægt (meget unøjagtigt) eller måling med fedt-tang (kan være rimeligt nøjagtig). Hvis du gerne vil have en ide om hvor høj din fedtprocent er, er det derfor at anbefales en måling fedt-tang. Det er dog vigtigt i denne forbindelse, at fedt-tangen er i høj kvalitet – og at den, der udfører målingen, har erfaring med det. Det kræver nemlig meget brug, at ramme nøjagtigt nok med fedt-tangen.

Fedtprocent for mænd

Mænds kroppe har typisk en lavere fedtprocent end kvinders, da de ofte har en højere muskelmasse og en anden hormonel sammensætning. Generelt ligger en sund fedtprocent for mænd mellem 8% og 24%. Disse tal kan variere afhængigt af alder og individuelle forskelle. En lavere fedtprocent hos mænd afspejler deres biologiske tilbøjelighed til at opbygge muskler og lagre mindre fedt, hvilket er knyttet til testosteronniveauer og metabolisme.

For mænd i alderen 20-39 år anses en fedtprocent mellem 8% og 20% som sund, mens mænd i alderen 40-59 år bør sigte efter en fedtprocent mellem 11% og 22%. Mænd over 60 år betragtes som sunde, når deres fedtprocent ligger mellem 13% og 25%. Det er dog vigtigt at understrege, at selvom en lav fedtprocent kan indikere en atletisk kropstype, er det essentielt at have en vis mængde kropsfedt for at opretholde vitale funktioner, såsom at beskytte indre organer og understøtte energibehov. At kende sin egen fedtprocent og forstå betydningen heraf kan hjælpe mænd med at tilpasse deres kost- og træningsplaner for at opretholde et sundt og balanceret helbred.

Fedtprocent mand

Fedtprocent er ikke alt

Som du kan udlede af tabellen, så er der stor forskel på at være mand eller kvinde, når vi taler fedtprocent. Kvinder har fra naturens side større fedtdepoter, og den sunde/ideelle fedtprocent for kvinder er højere end for mænd. Selvom nogle kvinder stræber efter en lav eller lavere fedtprocent, er dette ikke altid nødvendigvis hverken nemt eller sundt, da kvinder netop fra naturens side er bygget på en anden måde end mænd, og det er kvindens genetik, en genetik som kvinder har med sig i rygsækken og som ikke nødvendigvis skal ændres. Der kan være forskellige bivirkninger og konsekvenser ved en unaturligvis lav fedtprocent for kvinder, såsom udeblivende menstruation, som man som kvinde bør overveje inden fedtprocenten bliver hovedfokus.

Fedtprocent kvindeFedtprocent for kvinder

Kvinders kroppe har generelt en højere fedtprocent end mænds, hvilket delvist er biologisk bestemt for at støtte reproduktion og hormonbalance. En sund fedtprocent for kvinder varierer afhængigt af alder, men ligger generelt mellem 21% og 36%. At have en fedtprocent inden for dette interval betyder ikke nødvendigvis, at man er i god form, men det er et tegn på, at man er inden for et sundt spektrum.

Fedtprocenten er en indikator for, hvor meget af en persons samlede vægt der består af fedt, og det er vigtigt at bemærke, at en vis mængde kropsfedt er nødvendig for at opretholde vitale funktioner, herunder beskyttelse af organer og understøttelse af cellulær produktion. Kvinder i alderen 20-39 år anses for at have en sund fedtprocent, hvis den ligger mellem 21% og 32%, mens kvinder i alderen 40-59 år anses for at være sunde med en fedtprocent mellem 23% og 33%. For kvinder over 60 år ligger det sunde interval mellem 24% og 35%. At kende og forstå sin egen krops fedtprocent er vigtigt for at opretholde en sund livsstil og kan hjælpe med at træffe informerede beslutninger om kost og motion.

Mænd og kvinders fedtprocent kan med andre ord ikke sammenlignes, da kønnene som uidgangspunkt har meget forskellige kropssætninger fra naturens side. Herunde rkan du se en opsummeret oversigt.Hvor høj/lav bør min fedtprocent så være?

  • Svaret er, det afhænger af dit køn, din alder, dine mål og dine aktiviteter. Men der findes naturligvis nogle gode retningslinjer.
  • Fedtprocenten er en indikator for, hvor stor en del af kroppens samlede vægt, der udgøres af fedt. Ideelle fedtprocentniveauer varierer betydeligt baseret på køn og alder. For mænd anses en fedtprocent på ca. 15-20% generelt for at være normalt, mens det for kvinder er ca. 20-25%. At have en for lav fedtprocent kan påvirke kroppens funktion, inklusive hormonproduktion og cellesundhed, mens en for høj fedtprocent kan øge risikoen for kroniske tilstande som hjertesygdomme og type 2-diabetes. Balanceret kost og regelmæssig motion er nøglerne til at vedligeholde en sund fedtprocent.
  • Det er derfor vigtigt at tænkte din sundhed og fedtprocent mere holistisk, så du ikke bliver for snæver i synet på din krop og sundhed men husker, at fedtprocent ikke er alt, men en god indikator.

Opsummering

  1. Som du kan udlede af ovenstående tabeller, så er der ikke blot forskel på at være mand eller kvinde – der er også forskel på, hvilken sport/aktivitet udøver. Det giver måske også sig selv, da der er stor forskel på at være konkurrerende bodybuilder og fodboldspiller. Som med så meget andet inden for træning og fitness, så er vi mennesker dybt forskellige – og nogle er fra naturens side mere lean.
  2. Ovenstående er blot guidelines, der giver dig en ide om at hvor du bør ligge. Men fedtprocent er så absolut ikke alt, og hvis du ikke har ambitioner om at vinde DM i bodybuilding, så vil det formentlig være bedre at fokusere på spejlbilledet – og ikke mindst sørge for udvikling i hvor mange kilogram du løfter – fremfor at fokusere på om dit fedtprocent er 10 eller 11.