Intermittent Fasting
KOST

Begynderguide til

Intermittent Fasting

Det er næppe nogen hemmelighed, at de fleste der træner, efterspørger store muskler og lav fedtprocent. Dertil vil de fleste selvfølgelig også gerne være stærkere og sundere. Det kræver dog en masse hårdt arbejde – og det kræver, at du spiser sundt og meget. Men hvad nu hvis, der fandtes en metode, som gjorde det hele lidt lettere?

Vi introducerer til dig begrebet, Intermittent Fasting (også kaldet IF). Intermittent Fasting gør det nemmere at være på diæt, og giver dig de resultater, som du går og drømmer om. I denne artikel får du en begynderguide til IF, der fortæller dig om konceptet – og hvordan du kommer godt i gang.


Viden om Intermittent Fasting

Det her med at faste i forbindelse med almen sundhed eller vægttab er bestemt ikke noget nyt, og der findes utroligt mange koncepter, der indebærer en form for faste. Der findes eksempelvis;

  • Intermittent Fasting
  • 5:2 kuren
  • 1-dags kuren

Intermittent Fasting skiller sig lidt ud i forhold til andre koncepter, da du skal faste hver dag – og altså ikke en eller to dage om ugen. Den mest populære udgave af IF kaldes Lean Gains, og er populariseret af Martin Berkhan. Helt basalt, så går Leans Gains udgaven af IF ud på, at du faster 16 timer hver dag – og bruger de resterende otte timer i døgnet som spisevindue. Det lyder måske som en sikker vej til mindre muskelmasse, men sådan er det faktisk ikke. Det der sker, når du faster tilpas længe er nemlig, at du bliver bedre til at gå i ketose – og det er i denne tilstand, at kroppen forbrænder fedt fremfor kulhydrat. Ligeledes kan ketose-tilstanden være med til at bevare endnu mere muskelmasse, da behovet for blodsukker er lavere under ketosen. Det lavere behov for blodsukker betyder, at din krop skal bruge færre aminosyrer fra dine muskler; og netop dét, kan medføre mindre tab af muskelmasse. Det kan være en rigtig god ide at tilføre ekstra protein til sin kost i sådan en periode, og det gøres nemt igennem proteinpulver og proteinbarer.Lean Gains for Dummies

Hvis du har en travl hverdag, og føler det kan være svært at få diæten til at hænge sammen – så er Lean Gains måske det rigtige valg for dig. Det tvinger dig nemlig ikke til at spise 5-6 gange om dagen; og de større måltider giver plads til noget andet end blot kylling og broccoli.

Kernen i enhver diæt og sund livsstil er naturligvis sunde fødevarer, men når du kun skal dele dine kalorier ud på tre måltider fremfor seks, så åbner det dørene for andre og mere kalorietætte fødevarer. Det er endvidere end af styrkerne ved Lean Gains. Når du først har vænnet dig til fasten, så bliver diæten langt mere spændende end normalt, da der er plads til mere spændende madvarer.

Hovedpointen i Leans Gains er naturligvis fasten, der er sat til 16 timer per dag. Hvis du får din søvn, så kan du nok regne ud, at du blot skal faste 8 vågne timer – og det er bestemt overkommeligt for de fleste. Det vil således betyde, at du faster igennem natten, og de første 4-6 timer hver dag samt 2-4 timer inden sengetid. Aftenerne nydes for det meste i mæt tilstand, da de fleste træner om eftermiddagen – og således indtager størstedelen af dagens kalorier herefter. Hvis du træner på andre tidspunkter, så vil du længere nede i artiklen kunne se en guide til, hvordan du skal strukturere din faste. Grunden til at Martin Berkhan anbefaler længere faste først på dagen er ikke så meget i forhold til fedttab, men snarere grundet sociale forhold. De fleste af os har fri om aftenen, og her kan det være rart at kunne nyde et lækkert og stort måltid sammen med vores nære.

Ligeledes er der rig mulighed for at spise ude eller til arrangementer på Leans Gains; du spiser blot færre kalorier først på dagen, når du ved at du skal afsted.


Sådan strukturerer du din faste og dine måltider

Det er naturligvis ikke helt ligegyldigt, hvornår du træner – for det har som udgangspunkt betydning for hvornår du indtager dine måltider. I det følgende finder du inspiration til opbygning af dine måltider før- og efter træning.

Som udgangspunkt er det nemmest at holde sig til tre måltider per dag, og de vil typisk fordele sig således:

Måltid 1: (pre workout): 20-25 % af dit daglige kalorieindtag

Måltid 2:  (pre workout): 20-25 % af dit daglige kalorieindtag

Måltid 3: (post workout): 50-60 % af dit daglige kalorieindtag


Uddybende struktur

Træning tidlig morgen:

Kl. 6: Indtag 10 gram BCAA 5-15 minutter før træning

Kl. 6-7: Træning

Kl. 8: 10 gram BCAA

Kl. 10: 10 gram BCAA

Kl. 12-13: Måltid 3 (og start på spisevindue).

Kl. 15-16: Måltid 1

Kl. 20-21: Måltid 2Køb din BCAA her.Træning tidlig eftermiddag:

Kl.12-13: Måltid 1 (og start på spisevindue)

Kl.15-16: Træning

Kl. 16-17: Måltid 3

Kl. 20-21: Måltid 2Træning eftermiddag/aften:

Kl. 12-13: Måltid 1

Kl. 16-17: Måltid 2

Kl. 18-19: Træning

Kl. 20-21: Måltid 3

Som du nok kan fornemme, så vil det være ganske overkommeligt for de fleste, at overholde Lean Gains, og det kan hjælpe dig til en endnu bedre sommerform. Ligeledes er det ideelt for dig, som er madglad – og hader sommerens cut. Du kan nemlig nøjes med tre store måltider, hvor du med rette kan kræse lidt ekstra.

Opsummering

  1. Nøglepunkter i forbindelse med Leans Gains:Spisevinduerne og fasten skal være på nogenlunde samme tid hver dag
  2. På hviledage bør første måltid på dagen være det største, og med masser af protein
  3. Hold indtaget af kulhydrater højt på træningsdage, og lavere på hviledage
  4. Hold indtaget af protein højt hver dag
  5. Skru ned for indtaget af fedt på træningsdage og op på hviledage

Og således fik du en begynder guide til Intermittent Fasting og Lean Gains. Er du klar til at starte?