Din guide til hjemmetræning
TRÆNING

Din guide til

hjemmetræning

Det er fedt at træne – og de fleste der kommer ordentligt i gang med træningen, får utroligt svært ved at undvære den igen. Det har nemlig en terapeutisk effekt samtidig med at du føler dig i bedre fysisk form. Alt i alt en ganske formidabel kombination. Men det er også tidskrævende at træne, og med et travlt arbejdsliv, studie eller familie, kan det være svært finde tid til det hele. Særligt hvis du også skal bruge tid på transport til træningscentret og så videre. Du behøver dog ikke absolut at træne i et træningscenter for at opnå fordelene ved styrketræning; du kan faktisk også komme rigtigt langt med den rigtige hjemmetræning.


Et godt udgangspunkt for hjemmetræningen

Det er klart at du ikke får adgang til de mange maskiner og udstyr, som dit lokale træningscenter givetvis har; men der skal i mange tilfælde ikke så meget til, for at kunne opnå en effektiv omgang. En god kombination kunne derfor være at satse på to træningsdage i træningscentret samt en hjemmetræning – eller vice versa. Dit ugentlige træningsprogram kunne således se sådan her ud;

 • Mandag: Træning i træningscenter
 • Torsdag: Hjemmetræning
 • Lørdag: Træning i træningscenter

Hvis du giver den gas tre gange om ugen med helkropstræninger, så vil du absolut få et godt udbytte af din træning – uden at du skal afsætte alt for meget tid i en travl hverdag. Husk dog på, at din træning er en prioritering; og hvis Barack Obama kan finde tid til ugentlig træningstid, så kan du også!


Hvad skal indgå i din hjemmetræning

Som udgangspunkt skal du gøre dig klart, hvilket formål din hjemmetræning har; skal hjemmetræningen fungere som konditionstræning, eller vil du bruge hjemmetræningen som et ekstra træningspas med henblik på muskelmasse? Grunden til at der ikke nævnes øget styrke som et mål med hjemmetræningen er, at øget styrke forudsætter tunge vægte og maksløft – hvilket ikke rigtig kan opnås under hjemmetræningen; medmindre du naturligvis har dit eget træningscenter i kælderen eller garagen. Med det er en helt anden snak. Indirekte er det dog rimeligt at formode, at du med tiden bliver stærkere i takt med at din muskelmasse øges; så hjemmetræningen kan sagtens bruges som katalysator for den tunge styrketræning i træningscentret. Under alle omstændigheder, så bør du nu have gjort dig klart, hvad formålet er med din hjemmetræning, og i det følgende får du eksempler på træningsprogrammer, der kan bruges til både det ene eller det andet formål. Men først en kort snak om træningsudstyr, der kan forbedre træningen derhjemme.


Træningsudstyr til hjemmetræning

Selvom temaet for artiklen er hjemmetræning (og måske implicit træning UDEN udstyr), så kommer vi ikke udenom nogle overvejelser i forhold til køb af træningsudstyr. For med meget få og billige investeringer vil du nemlig kunne øge udbyttet af dine hjemmetræningspas betydeligt. Her er naturligvis ikke tale om kæmpe store afskrivninger eller komplette vægttræningssæt – men blot små investeringer i træningsudstyr, der kan bruges på meget lidt plads.


Pull-up stativ

En af de mest effektive øvelser til udvikling af muskelmasse på ryg og overarme, er pull-ups (eller kropshævninger på dansk). Og heldigvis er det en øvelse, der kan udføres stort set alle steder; og endda med minimalt udstyr. Har du en tværgående planke i loftet? Giv gas. Eller en tyk gren i haven? Hvorfor ikke! Men et effektivt og billigt alternativ til loftbrædderne eller æbletræet er et pull-up stativ, der kan monteres i dørkarmen. Med et pullup stativ er let at montere, og giver dig rig mulighed for en masse variationer af kropshævninger.


Mavehjul til effektiv mavetræning

Der findes et utal af måder at træne maven på, og det er en muskelgruppe der ikke nødvendigvis behøver en masse udstyr, for at kunne trænes effektivt. Og har du investeret i en pull-up bar, så har du allerede mulighed for også at kunne træne benløft mv. på den måde. Men hvis du gerne vil have mulighed for variation i hjemmetræningen, så kan du passende benytte et mavehjul/ab wheel.


Yoga måtte til alsidig træning

Hvis du påtænker hjemmetræningen som et fast indslag hver uge, så kommer du givetvis til at bruge dit gulv rigtigt meget i forbindelse med træningen – og derfor kan en yoga måtte være en ganske fin investering. Yoga måtten giver dig et skridsikkert og behageligt underlag, som kan være gavnligt i forbindelse med eksempelvis mavetræningen eller udstrækning.


Træningsslynge

Den sidste ting du kunne overveje at investere i til din hjemmetræning, er en træningsslynge. Med en træningsslynge får du et væld af forskellige øvelser til rådighed, og skulle du kun investere i én ting på listen – så står træningsslyngen øverst. En træningsslynge fra Bodyman er nem at opbevare, transportere og montere. Den giver dig ligeledes rig mulighed for at træne udendørs, såfremt du gerne vil ud og nye den friske danske luft.


Øvelser til hjemmetræningen - muskelmasse

I det følgende kan du finde et eksempel på et hjemmetræningsprogram, der kan hjælpe dig til øget muskelmasse. Programmet skal ses som et supplement til din styrketræning med frie vægte i træningslokalet, og kan trænes 1-2 gange om ugen.

 • Lunges 4x20 per ben
 • Push-ups 5x25
 • Kropshævninger 5xmaks
 • Inverted rows 4x10
 • Sit-ups 4x10


Øvelser til hjemmetræning - kondition

Hvis du gerne vil bruge din hjemmetræning som et middel til at komme i bedre form, så er det naturligvis også muligt. I det følgende får du et eksempel på et all-round hjemmetræningsprogram, der også tvinger pulsen op.

 • Push-ups 4x20
 • Pull-ups 4xmaks
 • A1 Bodyweight squat x30
 • A2) Lunges x20 (10 pr ben)
 • A3) Burpees x10

3 runder så hurtigt som muligt

 • B1) Skyggeboksning x50 (25 slag pr arm)
 • B2) Mountain-climbers x30 (15 pr ben)
 • B3) Sit-ups x10

3 runder så hurtigt som muligt

Hjemmetræning vs. træning i center

Hjemmetræning og træning i et fitnesscenter adskiller sig på flere punkter, herunder tilgængeligheden af udstyr, atmosfære, fleksibilitet, og omkostninger. I et fitnesscenter har man adgang til en bred vifte af specialiseret træningsudstyr og -maskiner, der kan målrette specifikke muskelgrupper og facilitere varierede træningsprogrammer. Fitnesscentre tilbyder også ofte gruppetræningsklasser og personlig vejledning fra professionelle trænere, hvilket kan øge motivationen og sikre korrekt teknik. Dog kan medlemskab af et fitnesscenter være kostbart, og transporttid og -omkostninger kan gøre det mindre bekvemt. I modsætning hertil er hjemmetræning ofte mere økonomisk og tidsbesparende, da det eliminerer behovet for transport og medlemskabsgebyrer. Hjemmetræning tilbyder stor fleksibilitet, idet man kan træne når som helst og i sit eget tempo. Dog kan udfordringer ved hjemmetræning inkludere begrænset adgang til udstyr og potentielt lavere motivation uden det sociale aspekt og den opmuntrende atmosfære, som et fitnesscenter kan tilbyde. Samtidig kan manglen på professionel vejledning føre til mindre effektiv træning eller risiko for skader. Valget mellem hjemmetræning og fitnesscentertræning afhænger derfor af individuelle præferencer, mål, og livsstil.

Opsummering

 1. Teksten beskriver, hvordan man kan integrere hjemmetræning i sit træningsprogram, selv med en travl hverdag. Træning har en terapeutisk effekt og forbedrer den fysiske form, men det kan være tidskrævende, især med transport til træningscentret. Forfatteren forklarer, at hjemmetræning kan være et effektivt alternativ. Et eksempel på et ugentligt træningsprogram inkluderer to dage i træningscentret og en dag med hjemmetræning.
 2. Det er vigtigt at definere formålet med hjemmetræningen, hvad enten det er konditionstræning eller opbygning af muskelmasse. Styrkeforbedring er ofte ikke det primære mål med hjemmetræning, da det typisk kræver tungere vægte og udstyr. Dog kan hjemmetræning indirekte føre til styrkeforbedringer, da muskelmassen øges.
 3. Artiklen foreslår overvejelser om billigt træningsudstyr til hjemmet, såsom et pull-up stativ, et mavehjul, en yoga måtte og en træningsslynge. Disse kan forbedre træningens effektivitet uden at kræve meget plads eller store investeringer. Et pull-up stativ hjælper med at udvikle muskelmasse i ryg og arme, mavehjulet er alsidigt for mavetræning, yogamåtten giver et behageligt underlag, og træningsslyngen tilbyder mange forskellige øvelsesmuligheder og er nem at opbevare.