Mavetræning - coretræning
TRÆNING

Må man træne

mave hver dag?

Sommeren nærmer sig med hastige skridt, og der er flere af landets gymrats, der begynder at spekulere i at gøre vaskebrættet sommerklart. Det kan man gribe an på flere måder. Nogle tyer til masser af mavetræning, og laver mavebøjninger dag ud og dag ind, for at forbrænde spækket på maven. Men er det en god idé, og må man træne mave hver dag?


Daglig mavetræning - go eller no go?

Som udgangspunkt sker der ikke noget ved at træne mave hver dag, men det er i høj grad spildte kræfter. Også hvis du vil have en skåret six pack.

Først og fremmest kan man ikke punktforbrænde fedt. Jeg ved det er en angstprovokerende tanke for nogen, men det er ens genetik der bestemmer hvor man først smider fedtet, og det kan 100-vis af mavebøjningen ikke gøre en skid ved. Nogle er heldige, og sætter ikke særlig meget fedt på maven – andre skal langt ned i fedtprocent, før vaskebrættet viser sig. Hvilken kategori du end tilhører, så kan du takke dine forældre. Så lad os endnu en gang slå fast at såkaldt ”punktforbrænding” er en myte. Does not happen.

For det andet, så er maven ikke anderledes end resten af kroppens muskler. Med andre ord, skal den trænes ganske som de andre muskler. Så med mindre du squatter eller bænker hver dag, så er der ikke meget logik i at træne maven anderledes. Træn maven med samme frekvens som andre muskler (2-4 gange om ugen er en god rettesnor for de fleste), og fokusér på kvaliteten i mavetræningen, frem for bare at lave en masse mavebøjninger.


En muskuløs core

Så i stedet for at træne maven hver dag, så inkludér fx en øvelse eller to på din bendag – eller en enkelt maveøvelse i slutningen af dine træningspas, hvis du træner efter en fullbody-struktur. Sammen med den stabiliserende funktion som maven udøver i basisøvelserne, skal det nok sørge for en ret komplet stimulus af maven.

En rigtig muskuløs powercore er lækker. Men det kan ikke nævnes nok gange at en six pack altså primært skabes i køkkenet. Med andre ord er træning af mavemuskulaturen fint til at opbygge muskelmasse på six-packen, men hvis du har for meget fedt på maven, kommer den aldrig til at syne særligt markeret. I så fald skal der altså skrælles noget fedt af. Ikke med mavebøjninger hver dag (vi gentager lige – man kan IKKE punktforbrænde), men gennem et ganske normalt cut, hvor man lige så stille skræller fedtprocenten ned. Lad være med at cutte som en emo, og miste unødigt meget muskelmasse, men vær tålmodig. Skær moderat i kalorieindtaget, og øg evt. din forbrænding under træning, ved hjælp af cardio, eller fx kortere pauser mellem sæt. Og start hellere for tidligt end for sent. Ofte skal der mere fedt af en man tror, før man står virkeligt skarpt, og der er ikke noget mere ærgerligt end når folk kaster sig ud i crash-diets, og taber en masse muskelmasse i jagten på en skide six pack.

Skrevet af af Nikolaj Bach Nielsen, Stud. Scient. Med og personlig træner

Opsummering 

  1. Der er en generel misforståelse om, at massiv mave-træning kan isolere og forbrænde mavefedt. Genetik spiller en vital rolle i, hvor og hvordan kroppen lagrer og taber fedt.
  2. Mavetræning hver dag er ikke nødvendigvis skadeligt men kan betragtes som spild af energi, især med henblik på at forbrænde mavefedt.
  3. Punktforbrænding er en myte – det er ikke muligt at vælge, hvor kroppen skal forbrænde fedt fra via specifikke øvelser. Mavemuskulaturen bør betragtes og trænes ligesom alle andre muskler i kroppen. Mavemuskulaturen kan med fordel trænes 2-4 gange ugentligt, ligesom andre muskelgrupper.
  4. Kvalitet i mavetræning er afgørende; det handler ikke om antallet af mavebøjninger, men om teknik og effektivitet i træningen. Indarbejdelse af maveøvelser i eksisterende træningsrutiner (f.eks., på bendedage eller i fullbody-træningspas) anbefales.
  5. Korrekt og effektiv træning af maven kan opbygge muskulaturen, men en lav nok fedtprocent er nødvendig for synlighed af musklerne. En synlig six pack skabes primært gennem korrekt kost.
  6. For at opnå en markeret mave, skal der fokuseres på at reducere kroppens samlede fedtprocent, hvilket opnås gennem en kombination af kostjusteringer og generel træning, ikke bare mavetræning. Et moderat kaloriedeficit og tålmodighed er nøglen til effektivt at skrælle fedt af uden signifikant muskeltab.
  7. Undgå ekstreme diets ("crash-diets"), som kan føre til betydelig muskeltab samt være usunde.
  8. Tålmodighed, en afbalanceret tilgang til kost, og en strategisk træningsplan er nøglen til både at opbygge og afsløre en stærk og æstetisk mave.